top of page

Φτου και απ' την αρχή, ένα εργαστήρι κατασκευής χρωμάτων από καρπούς

Συνεργαστήκαμε μικροί και μεγάλοι για να μαζέψουμε καρπούς από το χωριό μας και φτιάξαμε χρώματα. Με τα χρώματα αυτά δημιουργήσαμε ένα συλλογικό έργο.

Σε μια προσπάθεια να συνδεθούμε οι μικροί οι μεγάλοι και οι πιο μεγάλοί δημιουργήσαμε ένα εργαστήρι κατασκευής χρωμάτων από καρπούς που μαζέψαμε από το χωριό μας και να ζωγραφίσαμε.

Μια μέρα πριν το εργαστήρι και με αφορμή την ιδέα αυτή οι πιο μεγάλοι μας έμαθαν πως αυτό το φυτό που βγάζει μωβ χρώμα το λένε βουζλιά και πως μπορούμε να φτιάξουμε χρώματα και από κάστανο και πως παλιά χρησιμοποιούσαν ασπράδι αυγού για να μένει το χρώμα στο ύφασμα.

Κάποιοι άλλοι διάλεξαν τα πιο ζουμερά μούρα και τα έδωσαν στο εγγόνι τους για να φτιάξουμε χρώματα. Την ημέρα του εργαστηρίου μαζευτήκαμε στην πλατεία του χωριού και με υλικά από τα σπίτια μας φτιάξαμε το εργαστήρι. Τα παιδιά αναζήτησαν στο χωριό για να βρούνε και να μαζέψουνε καρύδια, μούρα παντζάρια και βούζλα. Στη συνέχεια μικροί και μεγάλοι συλλέξαμε όλα μας τα υλικά στο εργαστήρι μας, ξεχωρίσαμε τους καρπούς, τους βράσαμε, τους λιώσαμε, τους σουρώσαμε και έτσι φτιάξαμε μελάνια. Με τα μελάνια αυτά τα παιδιά έπαιξαν, πειραματίστηκαν και δημιούργησαν ένα συλλογικό έργο. Προς το τέλος περάσαν και άλλοι/ες από το εργαστήρι να δούνε τι κάνουμε και να δοκιμάσουν τα χρώματα.


bottom of page